3:stopp - Berlin muren

 
Från Hamburg bar det av mot Berlin. En stad som har väldigt mycket historia.
Vi började med att kolla berlinmuren.
Muren skapades för att hindra personer från Östtyskland att fly till Västtyskland. Innan berlinmuren börjades byggas så flydde över 2.7 miljoner människor från Öst till Väst via Berlin.
Detta för att det fanns fler arbetstillfällen i Väst, bättre möjligheter till karriär, bättre levnadsstandard än det var i Öst.
Muren bygdes som sagt inte över en dag utan detta tog flera år innan muren blev en riktig mur. Det var under natten till den 13'e Augusti 1961 som över 14000 statligt anställda (Poliser, Soldater och andra arbetare) började bygga muren genom Berlin.
 
 
En av de större gränsövergångarna som fanns i Berlin mellan Öst och Väst-berlin var FredrichStrasse (Checkpoint Charlie).
Anledningen till att Checkpoint Charlie blev en av de större gränsövergångarna var att det var en checkpoint som var öppen för tyskar såväl som personer som inte kom från Tyskland.
 
 
 
 
136 människor dog då de försökte fly över berlinmuren. Det var en kuslig känsla när vi kollade igenom bilderna hur det såg ut då. Hur människor dog när de försökte hitta på olika sätt att fly och skapa sig en bättre framtid.
Massor med människor fyllde platsen men det var ändå en tystnad, en känsla som fick en att fundera och få håret på armarna att resa sig.
 
Absolut värt att åka och besöka denna plats.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0